Why empower the Who?

In 2009 introduceerde Simon Sinek zijn concept genaamd de ‘Golden Circle’. In een TED-talk publiceerde Sinek het bijbehorende boek ‘Start with Why’ oftewel, ‘Begin met het Waarom’. Een vurig betoog voor bedrijven en organisaties om eerst hun Why te bepalen: bepaal eerst je reden, je drijfveer, je visie op waarom je doet wat je doet. Bepaal daarna How, de processen. En dan What, de producten.

 

In het afgelopen decennium hebben vele bedrijven, organisaties en teams dit gedachtegoed geadopteerd. Zowel organisaties als individuen zijn op zoek naar hun Waarom. Vaak ingegeven door de wens om productiviteit en medewerkerstevredenheid te verhogen.

Zonder ervoor te zorgen dat we de meest krachtige ‘Who behind the Why’ zijn, zal de Why nooit écht krachtig gevoed worden. Daarmee zal de Why beperkt blijven tot een ‘pakketje schroot met een dun laagje chroom’. Oftewel, een lege huls, een anticlimax, een gebed zonder end. Niet inspirerend, laat staan waardevol.


Begrijp ons niet verkeerd: Sinek’s theorie van de ‘Golden Circle’ is zeer waardevol. Het vertelt echter niet het hele verhaal dat verteld zou moeten worden: het belang van investeren in de meest krachtige Who behind the Why om zo de meest krachtige Why te worden. Met gepast succes, impact en duurzaamheid als resultaat.


Hoe zien visie en missie eruit als de Who optimaal gebruik kan maken van al zijn potentieel? Welke keuzes en welke acties komen voort uit een Who die in contact staat met dat potentieel? Een Who die vrij is van beperkende overtuigingen en belemmerende kaders? Een Who die vrij toegang heeft tot talenten? Een Who die het grootste deel van de tijd kan opereren in de ‘zone of genius’ en daarmee vanuit energie en commitment waarde toevoegt aan een groter geheel? Een Who die verbonden is met zichzelf en de mensen om zich heen?


Persoonlijke ontwikkeling en bewustwording maakt vrij. Het creëert de ruimte om die meest krachtige Who te activeren.

 

Wij leveren de wake-up call. Volledig potentieel ligt binnen handbereik. Goed voor het individu, nog beter voor het bedrijf. Want het verschil begint bij sterk leiderschap. Weten hoe?